Ghid de comunicare social media pentru administrație

Cancelaria Primului-Ministru, prin Direcția Servicii Online și Design, în parteneriat cu Digital Diplomacy au realizat Ghidul de comunicare prin intermediul rețelelor sociale pentru administrația publică din România.

După cum se menționează și în prefața materialului, ghidul reprezintă „una dintre componentele eforturilor întreprinse de Cancelaria Primului Ministru de-a lungul ultimilor ani în vederea apropierii față de cetățeni și a îmbunătățirii gradului de transparență guvernamentală. El se adaugă celorlaltor demersuri online ce decurg din aderarea la Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă, printre care: adoptarea portalului posturi.gov.ro (centralizatorul oportunităților de recrutare și promovare din administrația publică), lansarea portalului date.gov.ro (punctul de acces la seturile de date produse de administrație) și, recent, lansarea portalului legislație.just.ro (accesul gratuit la baza de date legislativă a Ministerului Justiției)”.

Ghidul se concentrează pe patru dintre cele mai populare rețele de socializare la nivel mondial, respectiv Facebook, YouTube, Twitter și Google+ și însumează aproape 100 de pagini. Materialul poate fi accesat la această adresă.

Internship 2014

A doua ediție a Programului oficial de internship organizat de Guvernul României s-a încheiat vineri, 19 septembrie, printr-un eveniment care a avut loc la Palatul Victoria. În cadrul evenimentului, stagiarilor le-au fost înmânate certificatele de participare din partea miniștrilor, secretarilor de stat și secretarilor generali reprezentând instituțiile implicate în program.

Cei 150 de tineri au fost selectați din peste 1.700 de candidați care s-au înscris prin intermediul procedurii online. Dincolo de activitățile individuale desfășurate în cadrul ministerelor și departamentelor unde au fost repartizați, stagiarii au participat la 12 întâlniri comune cu membri ai Cabinetului, la 4 evenimente comune (printre care o simulare de summit NATO), 8 vizite de grup la Palatul Parlamentului, Banca Națională și altele, 8 întâlniri comune cu alți înalți oficiali ai statului, precum și 3 întâlniri cu demnitari străini aflați la misiune în România (respectiv înaltul reprezentant al Statelor Unite ale Americii și ambasadorii Republicii Italia și Republicii Federale Germania).

Dincolo de aceste activități, stagiarii au implementat 5 proiecte lucrând în echipă. Printre acestea se numără AgriCult — un workshop organizat de stagiarii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în parteneriat cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București pentru încurajarea tinerilor în agricultură, GuverNou — un proiect care urmărește simularea funcționării Guvernului în așa fel încât tinerii să acumuleze experiență practică în acest sens, Apelul Civic — workshop tematic pentru facilitarea accesului cetățenilor la informațiile de interes public prin intermediul instrumentelor online, România începe cu tine — sesiuni de mentorat și job shadowing pentru tineri alături de oameni care fac parte din administrație și Tinerii te invită la mișcare — eveniment în aer liber pentru promovarea unei vieți sportive.

Printre invitații care au discutat cu stagiarii în timpul celor două luni se numără:
•    dl. Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale;
•    dl. Robert-Marius Cazanciuc, ministrul Justiției;
•    dl. Titus Corlățean, ministrul Afacerilor Externe;
•    dl. Remus Pricopie, ministrul Educației Naționale;
•    dna. Gabriela Szabo, ministrul Tineretului și Sportului;
•    dna. Ioana Petrescu, ministrul Finanțelor Publice;
•    dl. Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății;
•    dl. Alexandru-Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informațională;
•    dl. Bogdan Stanoevici, ministrul-delegat pentru Relația cu Românii de Pretutindeni;
•    dl. Eugen Nicolicea, ministrul-delegat pentru Relația cu Parlamentul;
•    dna. Aurelia Cristea, ministrul-delegat pentru Dialog Social;
•    dl. Florin Jianu, ministrul-delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism.

După ediția inițială din 2013 care a reunit 25 de tineri în Palatul Victoria, programul de internship din acest an a fost extins la nivelul tuturor ministerelor și departamentelor conduse de membri ai Cabinetului. Scopul acestui program este de a oferi tinerilor oportunitatea de a fi implicați în activitățile structurilor de stat și de a căpăta experiență în domeniile aferente studiilor urmate.

Programul de Guvernare 2013-2016 prevede pe Direcția de Acțiune Tineret „crearea unui sistem real de internship în administrația publică centrală și locală pentru studenții cu rezultate deosebite și oferirea unui număr de locuri anual în sistemul public absolvenților cu rezultatele cele mai bune”. Informații suplimentare pot fi obținute la http://internship.gov.ro și pe pagina oficială de Facebook la https://www.facebook.com/internship.gov.ro.

6 luni de Club OGP

Mulțumim tuturor celor care au răspuns invitației la dialog în cadrul Clubului OGP!   

Clubul OGP a fost creat, în primul rând, din dorința de a purta un dialog direct și constant cu toți cei interesați de tema guvernării deschise și de găsirea unor soluții și acțiuni ce pot fi îndeplinite prin eforturi comune.

Am dorit crearea unui cadru mai puțin formal de discuții și analize, în care membrii societății civile și cei ai administrației publice deopotrivă să simtă că împreună pot obține rezultate mai bune și uneori într-un mod mai rapid.

Clubul a fost privit drept oportunitatea de a valorifica atât experiențele câștigate, cât și inițiativele și ideile noi privind deschiderea administrației, în special pe tema transparenței și a datelor deschise.

Aceste subiecte au constituit, de altfel, un numitor comun al celor șase întâlniri din perioada februarie-iulie 2014 și au avut drept rezultate concrete angajamente cuprinse în elaborarea celui de-al doilea Plan național de acțiune OGP (2014-2016), angajamente precum deschiderea procesului de achiziții publice (Open Contracting) sau accesul deschis.

 

Mulțumim celor care ne-au trimis câteva impresii:

„Clubul OGP constituie un forum de schimb de idei și bune practici, rolul său fiind acela de a crea un sistem de cooperare între membrii instituțiilor publice. Consider că schimbul de bune practici trebuie să se afle pe lista priorităților pentru instituțiile publice în vederea îmbunătățirii sistemelor administrative, procedurilor de lucru etc.”

Ștefania State,

Manager public, Serviciul Anticorupție –

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice

 

 

Ca evaluare generală, întâlnirile Clubului OGP s-au dovedit utile pentru promovarea ideilor și pentru punerea în contact a diverșilor participanți. Mi-a plăcut și deschiderea pentru organizarea de sesiuni în parteneriat cu alți actori interesați de subiect, din societatea civilă sau business, inclusiv din alte țări (chiar dacă nu întotdeauna am fost de acord cu selecția prezentatorilor). Ce a lipsit a fost continuarea discuțiilor prin alte inițiative concrete. Pe de altă parte, pentru primul an, cred că a fost o alegere bună flexibilitatea. Pentru anul următor, mai ales că avem și plan nou, cred că este util ca întreg conceptul să aibă mai multă structură și follow-up mai riguros.”

Ovidiu Voicu,

Directorul Departamentului de Politici Publice,

Fundația pentru o Societate Deschisă România

 

Vă mulţumim pentru eforturile pe care le-aţi depus până în prezent, felicitări pentru realizările deosebite şi aşteptăm ca şi în viitor să ne oferiţi teme şi invitaţi la acelaşi nivel calitativ în cadrul Clubului OGP.”

Adrian Ivan,

Direcţia de prevenire şi investigare a corupţiei şi fraudelor,

Ministerul Apărării Naţionale

 

 

31 mai: Hackathon open data la Academia de Studii Economice

În data de 31 mai, începând cu ora 08:30, toți cei interesați să descopere cum se pot folosi datele deschise oferite prin portalul Open Data pot să se înscrie la Hackathonul organizat la Academia de Studii Economice din București.

În octombrie 2013, Guvernul a lansat data.gov.ro, platforma unică la nivel național de date deschise încărcate de instituții publice pentru România. Portalul găzduiește în prezent 131 seturi de date ce pot fi refolosite liber în scopuri comerciale sau necomerciale de către orice persoană interesată.

Hackathonul din data de 31 mai presupune 12 ore de programare, utilizând datele deschise oferite prin data.gov.ro, cu scopul de a le transforma în aplicații utile cetățenilor.

Pentru a participa, doritorii se pot înscrie pe site-ul acmstudentchapter.ase.ro. Participanții trebuie să aibă un laptop personal, cu Visual Studio instalat, și opțional SQL Server + SQL Management Studio.

Mai multe detalii pe pagina de Facebook a evenimentului, precum și pe microsoft.ase.ro.

Evenimentul este organizat de Microsoft Student Partners(MSP) și Academia de Studii Economice și este recomandat de Cancelaria Prim-Ministrului.

Cristian Botan, în juriul Open Government Awards

Open Government Awards 2014

 

În cadrul summit-ului de la Londra din luna octombrie 2013, Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă (Open Government Partnership – OGP) a anunțat lansarea premiilor Open Government. Tematica premiilor urmează să se modifice de la an la an, în 2014 aceasta fiind reprezentată de participarea cetățenilor în actul de guvernare.

Fiecare țară ce a aderat la OGP trebuie să nominalizeze o inițiativă care susține și încurajează participarea cetățenească pentru a îmbunătăți serviciile și politicile guvernamentale. Nominalizările pot fi făcute pe parcursul a trei luni, urmând ca ele să fie apoi jurizate de un grup de personalități special selectate.

Din juriul ce va evalua inițiativele propuse în cadrul acestei ediții inaugurale a premiilor Open Government va face parte și un reprezentant al României: Cristian Botan, consilier în cadrul Cancelariei Prim-ministrului României. Juriul este alcătuit dintr-un mix echilibrat de reprezentanți ai guvernelor și ai societății civile din regiuni cât mai variate.

Alături de Cristian, din juriu mai fac parte: MaiI E’Leimat, Centrul pentru dezvoltarea societății civile Al Hayat, Jennifer Gustetic, NASA, Alexander Irwan, Fundația Ford, Tri Mumpuni, IBEKA, Marija Novkovic, UNDP, Edempto S. Parafina, Rețeaua Afiliată pentru Responsabilitate Socială în Asia de Est și Fundația Pacific, Diana Parra Silva, Agenția Prezidențială pentru e-Government și Societatea Informațională, Uruguay, Jorge Soto, Biroul președinției Mexico, Hennie Van Vuuren, Institutul pentru Justiție și Reconciliere, Cape Town, Chris Vein, Banca Mondială, Igor Vidaĉak, Biroul guvernamental croat pentru cooperarea cu ONG-uri.

Inițiativele înscrise vor fi evaluate de către juriu de la încheierea depunerii aplicațiilor (27 iunie) și până pe 27 iulie. Ceremonia de acordare a premiilor va avea loc în septembrie 2014. Mai multe  informații sunt disponibile pe site-ul opengovawards.org.

Întâlnire bilaterală la Dublin între Radu Puchiu și Brendan Howlin

Radu Puchiu Brendan Howlin
Radu Puchiu, secretar de stat în Guvernul României, a avut o întâlnire bilaterală cu Brendan Howlin, ministrul Cheltuielilor Publice și Reformei al Republicii Irlanda. Brendan Howlin ocupă poziția de ministru din martie 2011 și conduce departamentul care coordonează activitatea Irlandei în cadrul Open Government Partnership.

Irlanda a trimis scrisoarea de intenție de a adera la Parteneriatul pentru Guvernare deschisă în luna mai a anului 2013, iar acum se află în prim proces de redactare a Planului de Acțiune. În cadrul întâlnirii dintre cei doi oficiali, ministrul Howlin și-a arătat dorința de a afla mai multe despre experiența României, de a face transfer de bune practici în cadrul Parteneriatului și de a promova împreună valorile stipulate de acesta.

Dialogul a fost prilejuit de Întâlnirea Regională Europeană de la Dublin, care astăzi se află în ultima sa zi. Pe parcursul evenimentului, au avut loc dezbateri plenare și grupuri de lucru pentru toți participanții care reprezintă un mix echilibrat între reprezentanți guvernamentali și ai societății civile și ai mediului de afaceri, în particular actori din industria IT precum Microsoft și Google.

Radu Puchiu face parte din delegația Guvernului României, alcătuită din reprezentanți ai Cancelariei Prim-ministrului care coordonează și monitorizează implementarea Planului Național de Acțiune în cadrul Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă.

Întâlnirea europeană a Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă, 8-9 mai 2014

 

 

Europe Regional Meeting 14

 

În zilele de 8 și 9 mai 2014 are loc, la Dublin, Întâlnirea Regională Europeană, organizată în cadrul Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă (Open Government Partnership).

Evenimentul este deschis tuturor delegaților țărilor europene care participă sau care intenționează să participe la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă, precum și reprezentanților societății civile, organizațiilor non-guvernamentale și ai organizațiilor internaționale, regionale și multilaterale. La eveniment, vor participa și membri ai comunității business și comunității academice, precum și reprezentanți media.

Reuniunea de la Dublin oferă o oportunitate pentru dialogul între participanți, o ocazie ca aceștia să facă schimb de idei despre Planurile de Acțiune OGP și cum pot fi acestea mai relevante, mai ambițioase și orientate spre acțiuni mai concrete. Peste 20 de țări din regiune se află acum în proces de elaborare a noilor angajamente, parte din Planul de Acțiune OGP al fiecărei țări.

Din partea Guvernului României, participă la întâlnire reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului, care coordonează și monitorizează implementarea Planului Național de Acțiune în cadrul Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă. Reprezentanții Cancelariei vor susține propunerile de angajamente pentru noul Plan Național de Acțiune al României pentru perioada iulie 2014-iunie 2016.

Evenimentul constă în întâlniri plenare și grupuri de lucru, iar programul acestuia, precum și alte informații utile, este disponibil pe site-ul opengovpartnership.org. Cei interesați au la dispoziție și posibilitatea de a urmări live evenimentul, prin live streaming; pe pagina menționată mai sus găsiți detalii despre cum vă puteți autentifica și vizualiza transmisia.

Au fost publicate primele date electorale în portalul național open data

Autoritatea Electorală Permanentă este o structură aflată în subordinea Parlamentului României ce administrează infrastructura electorală între alegeri. Printre activitățile și scopurile instituției putem enumera: crearea unui cadru propice tuturor cetăţenilor pentru redescoperirea participării la viaţa politică – mai cu seamă a mecanismelor democraţiei şi a semnificaţiei votului – precum şi creşterea gradului de încredere în sistemul pluralist.

Salutăm deschiderea Autorității Electorale Permanente, cu care am colaborat eficient în publicarea primelor date electorale în portalul național de date deschise.

Datele electorale sunt considerate a fi date de mare valoare, în clasificarea G8 și nu numai, de aceea apreciem foarte mult prezența lor în portal. Sunt date care oferă numeroase oportunități de reutilizare și republicare, așa că vă încurajăm să le vizualizați.

Apreciem faptul că datele publicate sunt foarte bine structurate, documentate și de mare volum, fiind o ilustrare perfectă a conceptului de raw data (date neprocesate).

Colaborarea cu Autoritatea Electorală Permanentă ne bucură și sperăm că numărul seturilor de date valoroase și bine structurate publicate pe data.gov.ro va crește constant.

 

Articol publicat pe ogp.gov.ro

Prima integrare a unui set de date într-o bază de date cu adresabilitate mondială

OpenCorporates este o companie ce oferă servicii comerciale de evidență a agenților economici la nivel mondial sub forma unei baze de date deschisă. Pentru a-și realiza scopul, reprezentanții companiei importă și date oferite public de către guvernele diferitelor țări. Majoritatea informațiilor oferite de OpenCorporates sunt informații deschise, redistribuibile sub Open Database Licence.

Această inițiativă răspunde unei nevoi din ce în ce mai acute de  a accesa informații despre firmele din întreaga lume, dintr-un singur loc, rapid și eficient, promovând  astfel transparenţa în cadrul mediului corporatist mondial.

Avem acum ocazia de a anunța prima preluare a unui set de date din site-ul data.gov.ro în această bază de date mondială.

În urma dialogului purtat cu dl. Chris Taggart, fondator și director general al acestei companii, s-a putut maximiza utilitatea setului de date publicat de ONRC ce cuprinde firmele înregistrate la Registrul Comerțului până la data de 3 februarie 2014. Această colaborare ne-a permis o apreciere mai bună a așteptărilor pe care le poate avea o companie orientată spre furnizarea profesionistă de date de afaceri la un nivel internațional.

Informațiile sunt disponibile pentru public și prin API.

Pe viitor, ne dorim ca un număr cât mai mare de seturi de date să fie utilizate în scopuri similare. Acest moment reprezintă un foarte bun început și sperăm ca el să fie urmat de multe alte inițiative, de ce nu chiar din mediul romanesc. Este important ca datele oferite prin portalul național data.gov.ro să aibă o aplicabilitate practică și prin urmare salutăm astfel de fructificări ale datelor din portalul național open data.

 

Articol publicat pe ogp.gov.ro.

Recomandări privind accesibilitatea site-urilor pentru persoanele cu dizabilități

Pentru a veni în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi în utilizarea paginilor web, am creat un ghid ce conține sugestii de dezvoltare a site-urilor ținând cont de anumite elemente specifice. Scopul final este acela ca orice persoană să aibă acces facil și intuitiv la întreg conţinutul disponibil pe site, precum şi să facă posibilă navigarea şi interacționarea eficientă cu toate funcţionalităţile oferite de acesta. În realizarea ghidului am beneficiat de sprijinul D-lui Octavian Râșniță.

Recomandăm celor ce dezvoltă site-uri pentru administrația publică și nu numai să aplice sugestiile pe care le oferim în acest ghid. Vă rugăm să nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau sugestii.

Recomandări accesibilitate