Internship 2014

A doua ediție a Programului oficial de internship organizat de Guvernul României s-a încheiat vineri, 19 septembrie, printr-un eveniment care a avut loc la Palatul Victoria. În cadrul evenimentului, stagiarilor le-au fost înmânate certificatele de participare din partea miniștrilor, secretarilor de stat și secretarilor generali reprezentând instituțiile implicate în program.

Cei 150 de tineri au fost selectați din peste 1.700 de candidați care s-au înscris prin intermediul procedurii online. Dincolo de activitățile individuale desfășurate în cadrul ministerelor și departamentelor unde au fost repartizați, stagiarii au participat la 12 întâlniri comune cu membri ai Cabinetului, la 4 evenimente comune (printre care o simulare de summit NATO), 8 vizite de grup la Palatul Parlamentului, Banca Națională și altele, 8 întâlniri comune cu alți înalți oficiali ai statului, precum și 3 întâlniri cu demnitari străini aflați la misiune în România (respectiv înaltul reprezentant al Statelor Unite ale Americii și ambasadorii Republicii Italia și Republicii Federale Germania).

Dincolo de aceste activități, stagiarii au implementat 5 proiecte lucrând în echipă. Printre acestea se numără AgriCult — un workshop organizat de stagiarii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în parteneriat cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București pentru încurajarea tinerilor în agricultură, GuverNou — un proiect care urmărește simularea funcționării Guvernului în așa fel încât tinerii să acumuleze experiență practică în acest sens, Apelul Civic — workshop tematic pentru facilitarea accesului cetățenilor la informațiile de interes public prin intermediul instrumentelor online, România începe cu tine — sesiuni de mentorat și job shadowing pentru tineri alături de oameni care fac parte din administrație și Tinerii te invită la mișcare — eveniment în aer liber pentru promovarea unei vieți sportive.

Printre invitații care au discutat cu stagiarii în timpul celor două luni se numără:
•    dl. Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale;
•    dl. Robert-Marius Cazanciuc, ministrul Justiției;
•    dl. Titus Corlățean, ministrul Afacerilor Externe;
•    dl. Remus Pricopie, ministrul Educației Naționale;
•    dna. Gabriela Szabo, ministrul Tineretului și Sportului;
•    dna. Ioana Petrescu, ministrul Finanțelor Publice;
•    dl. Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății;
•    dl. Alexandru-Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informațională;
•    dl. Bogdan Stanoevici, ministrul-delegat pentru Relația cu Românii de Pretutindeni;
•    dl. Eugen Nicolicea, ministrul-delegat pentru Relația cu Parlamentul;
•    dna. Aurelia Cristea, ministrul-delegat pentru Dialog Social;
•    dl. Florin Jianu, ministrul-delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism.

După ediția inițială din 2013 care a reunit 25 de tineri în Palatul Victoria, programul de internship din acest an a fost extins la nivelul tuturor ministerelor și departamentelor conduse de membri ai Cabinetului. Scopul acestui program este de a oferi tinerilor oportunitatea de a fi implicați în activitățile structurilor de stat și de a căpăta experiență în domeniile aferente studiilor urmate.

Programul de Guvernare 2013-2016 prevede pe Direcția de Acțiune Tineret „crearea unui sistem real de internship în administrația publică centrală și locală pentru studenții cu rezultate deosebite și oferirea unui număr de locuri anual în sistemul public absolvenților cu rezultatele cele mai bune”. Informații suplimentare pot fi obținute la http://internship.gov.ro și pe pagina oficială de Facebook la https://www.facebook.com/internship.gov.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*